Krompir je i ljekovita biljka. Kriške krompira sprečavaju izbijanje plika usljed opekotina, a žvakanje sirovog krompira otklanja mučninu u trudnoći. Kriške krompira ili skrob iz njega mogu otkloniti mrlje od spanaća ili masti, a takođe se u vodi u kojoj se kuvao krompir lako čisti srebrnina. Takođe sa odeće otklanja i tragove od znoja, a može se koristiti i kao dezodorans. Konačno, može se koristiti i kao herbicid.
Nekoliko primera primene krompira u svrhe lečenja:
obloge od kuvanog krompira koriste se kod reume, gihta, ozeblina umivanje sa sokom od krompira leči akne, ekcem i mrlje na licu obloge od sirovog krompira koriste se kod groznice, opekotina, glavobolje kora kuvanog krompira snižava krvni pritisak kod gastritisa uzima se 1 kašika soka od krompira 3 puta dnevno pre obroka Veliki sadržaj kalijuma (a nizak natrijuma) daje krompiru antihipertenzivno dejstvo. Omogućava izbacivanje tečnosti i snižavanje krvnog priitiska. Da bi iskoristili to lekovito svojstvo ne smete mnogo da ga solite. Učinite li to anuliraćete lekovitost. Ima studija koje ističu da svakodnevni unos 400mg kalijuma smanjuje rizik od fatalnog šloga za 40%. Toliko kalijuma ima u većoj banani, ali i u 250g mnogo jeftinijeg krompira pečenog sa ljuskom. Ako se kuva bez ljuske kalijuma ima svega 260mg. U borbi protiv šloga krompir učestvuje i svojim sadržajem antioksidanasa. Krompir smanjuje rizik od pojedinih oblika raka jer sadrži antikancerske inhibitore proteaze. Zbog sadržaja vlakana smanjuj rizik od raka debelog creva. Ima neka estrogenska dejstva te žene u klimakterijumu mogu da imaju koristi od konzumiranja ove namirnice. Povišavajući serotonin može da ublaži depresivno raspoloženje i razdražljivost, česte pratioce prelaznog doba. Zbog upotrebe u dijeti kod proliva mnogi smatraju da osobe koje pate od zatvora ne treba da ga jedu. Naprotiv, on sadrži dosta vlakana koja povećavaju volumen stolice, što pokreće creva i olakšava pražnjenje. Uz to krompir ne izaziva gasove i grčeve u stomaku kao mnoga laksativna sredstva. Sadrži selen i cink pa utiče na jačanje imuniteta. Bolešljive osobe i osobe koje žele da se zdravo hrane ne treba da jedu pržen krompir jer masnoće smanjuju otprnost organizma. B vitamini krtole jačaju nervni sistem. Narodna medicina ga preporučuje kao lek protiv čira i gastritisa.
LEKOVITA SVOJSTVA KROMPIROVOG SOKA
O lekovitosti krompirovog soka pisali su mnogi uvaženi stručnjaci za lekovito bilje poput Ivana Lesingera i dr Jovana Tucakova….. Dr Jovan Tucakov tvrdi da sok od krompira ima blagotvoran uticaj na snižavanje nivoa šećera u krvi, kao iu lečenju bolesti pluća i organa za disanje, čak i kod teških oboljenja poput emfizema. Blagotvorna svojstva sirovog krompira odavno su poznata narodnoj medicini, no uprkos tome prevladava mišljenje da se krompir ne sme konzumirati sirov. Reč je o zabludi, jer u sirovom obliku krompir je vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica. Od zabluda vezanih uz konzumaciju krompira, valja spomenuti prevladavajuće mišljenje da ga je pre upotrebe neophodno oguliti, jer je ljuska krompira otrovna. Zapravo, ljuska zdravog, organski uzgojenog krompira ne sadrži nikakve materije koje bi bile štetne po zdravlje….Ono što jeste opasno je nedozreo krompir zelene ili mestimice zelene kore, kao i krompir koji je proklijao. Opasnost se krije u Solaninom – toksinu koji nastaje u klicama i zelenim delovima krompira. No, možete ga se lako rešiti tako da pre upotrebe uklonite delove ljuske s klicama i pozelenjenu koru. Krompirov sok je prirodno sredstvo za lečenje gastritisa, jedne od najraširenijih bolesti današnjice. U tu svrhu preporučuje uzimati po jednu kašiku soka krompira razređenog s malo vode, pola sata pre doručka, ručka i večere. U terapiji čira želuca i dvanaestopalačnog creva savetuje svakodnevno uzimati pola dcl krompirova soka natašte i zatim po pola decilitra pola sata pre ručka i večere. Budizam sveštenik Tomizava, autor knjige“ Put do zdravog života: raka se ne treba bojati“, tvrdi da svakodnevno ispijanje dva dcl soka od krompira može uveliko doprineti izlečenju od raka i drugih teških bolesti. Efikasnost krompira u suzbijanju karcinoma postepeno se dokazuje iu naučnim istraživanjima. Sok krompira takođe se primenjuje kao deo poznate Brojs terapije protiv raka. U zadnje vreme krompir sve više dobija na važnosti kao efikasno sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, ali i kod srčanih oboljenja, visokog pritiska, dijabetesa, lumbaga, reumatskih bolesti itd Nezavisno o pozitivnim učincima u tretmanu teških bolesti, pijenje soka od sirovog krompira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta. Takođe, pomaže pri uklanjanju učestalih glavobolja i menstrualnih bolova.
Osećate li se slabo ili iscrpljeno, ujutro i uveče popijte sok napravljen od jednog krompira srednje veličine, 1 šargarepa i jabuke, i u roku od dve nedelje ponovo ćete biti u formi.
Blagodati krompirova soka:
jača imunitet, čisti organizam od otrova, neguje problematičnu kožu, koristi se kao deo terapije protiv raka, pomaže kod gastritisa i drugih želudačnih tegoba, smanjuje nivo šećera u krvi,pomaže kod bolesti jetre i bubrega štiti od kardiovaskularnih bolesti, Ljuska krompira prirodno je sredstvo za detoksikaciju organizma i izvor mnogih nutrijenata. Konzumirate li krompir zajedno s ljuskom, osobito sirov, unećete u organizam niz vrednih sastojaka poput ugljenih hidrata, belančevina, vitamina C i B6, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka. Važno je imati na umu da se vitamin C kuvanjem gubi, što je uistinu velika šteta, jer u sirovom krompiru srednje veličine (150 grama) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45% preporučenog dnevnog unosa tog vitamina. Između ostalog, vrlo je delotvoran u nezi problematične kože, te osigurava čist i blistav ten, bez akni i mitesera. Zahvaljujući antiseptičkim svojstvima, odličan je čistač problematične kože, a budući da sadrži velik udeo C vitamina i skroba, hrani kožu i sprečava njeno starenje. Ako se nariba I u obliku maske nanese na lice, očistiće i zategnuti kožu, te izgladiti sitne bore. Usto, može pomoći u borbi protiv celulita. U tu svrhu, dovoljno je kriškama sirovog krompira redovno masirati kritična mesta.
PRIPREMA SOKA
Sok od krompira vrlo je jednostavno napraviti. Pre svega, krompir dobro operite i uklonite s njega sve klice i zelene delove kore. Potom ga narendajte, stavite u lanenu krpu i iscedite sok. U tu svrhu možete upotrebiti i sokovnik. Sok uvek pijte sveže pripremljen, a radi poboljšanja ukusa možete ga pomešati sa voćem i povrćem po izboru, na primer jabukom i sargarepom, sokom od limuna ili medom.
0 komentari:
Objavi komentar