srijeda, 29. ožujka 2017.

7 namirnica koje vas spašavaju od mučnine i želučanih tegoba


Želučani grčevi, vjetrovi i nadutost samo su neki od simptoma stresa, virusne zaraze ili prehrane sastavljene od namirnica koje vaše tijelo ne podnosi.

 Bez obzira na uzrok, želudac nekad jednostavno treba predah od 'opterećenja'. U tim slučajevima posegnite za ovim namirnicama koe će ga umiriti.

 1. Menta Čaj od mente će smanjiti grčenje želuca i nadutost. Istovremeno će opustiti područje između jednjaka i želuca, ali vas i dosvesti u opasnost od dobivanja žgaravice (ako ste skloni žgaravici, želudac radije umirite nježnim čajem od kamilice). Izbjegavajte žvakaće gume od mentola bez šećera jer umjetna sladila mogu izazvati nadutost, vjetrove i podrigivanje.

 2. Jabučni ocat Jabučni ocat umirit će vaš želudac kad se izvor grčenja nalazi u manjku želučane kiseline. Jabučni ocat uz to sadrži i dosta hranjivih tvari poput vitamina B i C koje će dodatno unaprijediti stanje vašeg organizma. Ako vam je prejak okus octa, pomiješajte ga s malo vode i meda.

3. Riža Bijela riža je lako probavljiva namirnica koja sadrži dosta škroba, i ojačava želučanu ovojnicu. Rižu je dobro uvijek jesti, a posebno u trenucima kada patite od diareja uzrokovanih nekim tipom trbušnog virusa.


4. Đumbir Želite li smanjiti osjećaj mučnine ili nagon za povraćanjem – posegnite za đumbirom. Ova korjenasta biljka ima karakteristike koje umanjuju te neugodne posljedice. Sve što morate napraviti jest preliti vruću vodu preko kriški svježeg đumbira, pustiti da odstoji nekoliko minuta, a potom polako ispiti tekućinu.

 5. Banane Banane su odličan izbor za osobe koje često pate od proljeva jer ovo tropsko voće sadrži elemente koji će očvrsnuti vašu stolicu. Uz to se lagano guli i jede, te predstavlja bogat izvor kalija koji jača imunitet nakon dugotrajne bolesti.

 6. Tost Morate jesti čak i kada imate želučanih tegoba. Osjetljivom organu tada će najbolje prijati dobro tostirana kriška kruha, koja će spriječiti daljnje grčenje i bolove.

 7. Koromač Koromač je povrće bogato antioksidantima koji blagonaklono djeluju na zdravlje cijelog tijela. Poznat je i po svojim karakteristikama koje sprečavaju nadutost i vjetrove, kao i unapređivač izbacivanja toksina iz tijela. Svakog dana pojedite pola čajne žličice njegovih koštica, ili nešto nasjeckanog svježeg korijena.

0 komentari:

Objavi komentar