Malina spada u porodicu ružovki (Rosaceae). Njen žbun raste do visine od 2 metra i daje plodove koji mogu biti žuti, ružičasti, crveni i toliko tamni da se jedva razlikuju od kupine. Najčešći su ipak crveni i ružičasti plodovi. Neke od najpoznatijih komercijalnih vrsta su Miker, Polka, Vilamet, Fertodi i Tilamer. Malina spada među najzdravije namirnice na svijetu.
Nutritivne vrijednosti / kalorije
100g = 64 kalorije (niskokalorična, dijetalna hrana)
Masti: 1g (1% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti: 0g (0%) Trans masti: 0g
Kolesterol: 0g
Sol: 1mg (0%)
Ugljikohidrati: 15g (5%)
Vlakna: 8g (32%)
Šećeri: 5g
Proteini: 1g
Najzastupljeniji vitamini i minerali
100 grama malina sadrži:
Vitamin C: 26,2mg (44% dnevnih potreba)
Vitamin E: 0,9 mg (4%)
Vitamin K: 7,8 mcg (10%)
Vitamin B3 (niacin): 0,6 mg (3%)
Folna kiselina: 21,0 mcg (5%)
Pantotenska kiselina: 0,3 mg (3%)
Željezo: 0,7 mg (4%)
Magnezij: 22,0 mg (5%)
Fosfor: 29,0 mg (3%)
Kalij: 151 mg (4%)
Cink: 0,4 mg (3%)
Bakar: 0,1 mg (4%)
Mangan: 0,7 mg (34%)
Dobrobiti za zdravlje
Maline kao i ostalo bobičasto voće su jako bogate antioksidansima. One sadrže antioksidanse iz nekoliko različitih grupa uključujući flavonole, antocianine, tanine i čuveni resveratrol poznat po podmlađujućim svojstvima.
Glavna svrha ovih supstanci je da štite naša tkiva od oksidativnog stresa i starenja, a neki imaju sposobnost i da smanjuju upalu u tijelu. Pored ovoga maline su bogate raznim vitaminima i vlaknima. Što se tiče vlakana spadaju među najbogatije voćke jer čak 6% njihove težine je sačinjeno od vlakana. Vlakna pomažu da imamo urednu probavu ali su korisna i za mnoge druge stvari.
Zanimljive činjenice o malinama
- postoji čak 200 vrsta malina (divljih i komercijalnih)
- razlika između crnih malina i kupina je u tome što maline imaju praznu unutrašnjost, a kupine punu
- sadnica maline može živjeti i do 10 godina
RECEPT (PITA SA MALINAMA)
0 komentari:
Objavi komentar